Autunno - de herfst. Hèt jaargetijde waar Italiaanse wijnen en spijzen elkaar vinden.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgens velen is Autunno - de herfst - het mooiste jaargetijde om Italië te bezoeken. Daar sluiten wij ons graag bij aan. De prachtige landschappen veranderen in een waar kleurenspektakel. De zinderende zomerse hitte maakt plaats voor aangenamere temperaturen, waarbij een jas dragen overigens zelden nodig is, en overal wordt de oogst uitbundig gevierd. Niet alleen oogst van de druiven, maar ook allerlei groente en fruit komt in deze periode rijp en vol smaak van het land.

In het hele land vinden foodfestivals plaats, en de - bijna spreekwoordelijke- lange tafels op dorpspleinen waaraan iedereen kan aanschuiven, zijn overal te vinden. Op de vele sagra's (festivals) die er gehouden worden kunnen de heerlijkste gerechten en producten voorbij komen.

Maar natuurlijk is de herfst ook de periode waarin de wijnboeren aan hun nieuwe 'jaargangen' beginnen. De druiven komen van de ranken, de ketels zijn gespoeld en de flessen ingekocht. Voor de vele duizenden wijnboeren een spannende tijd, want hoe valt de oogst uit?

Tenslotte: de herfst tekent ook de terugkeer van comfort food in het menu. Graag delen we een paar van onze favoriete herfstgerechten, met daarbij diverse passende wijnsuggesties:

Montepulciano Poggio ai Santi  -  Megale Negroamaro  -  Montepulciano d’Abruzzo Terra d’Aligi  -  Nero d’Avola Baglio di Vincenzo  -  Cantamaggio  Dolia Monica di Sardegna  -  Spumante dolce Oro di Corte  - Moscato di Cagliari.

Herfst in Italië - gaat dat zien en proeven!

Spezzatino di Vitello con Patate

 

Kalfsstoofpot met aardappelen
Duur: 2 uur 30 minuten
4 personen

❦ Ingredienti
1 kg kalfsvlees
500 g Aardappelen
120 g Pancetta
40 g bloem
30 g boter
2 stengels bleekselderij
2 wortelen
1 ui
Witte wijn
Vleesbouillon
Peterselie
Laurier
Rosmarijn
Salie
Extra vierge olijfolie
Zout en peper

 

 

Preparazione (2 1/2 uur totaal)

Snijd de wortel, selderij en ui brunoise (kleine blokjes van 1 x 1 cm). Snijd de pancetta in blokjes/reepjes. Verwijder uit het kalfsvlees eventuele harde vet delen en snijd het daarna in blokjes van ongeveer 3-4 cm. Bak in een grote (liefst gietijzeren) hoge pan de bruinoise gesneden groenten en de pancetta in de boter op middelhoog vuur zo’n 5 minuten totdat ze licht gekleurd zijn.
Bloem het kalfsvlees rondom en bak op een hoog vuur een paar minuten in een beetje olijfolie, tot het vlees rondom bruin is.

 

Voeg het vlees bij de groenten, giet er een glas wijn bij, voeg 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn en wat salieblaadjes toe. voeg zout, peper en 2 glazen vleesbouillon toe. Dek af en laat gedurende één uur en 15 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe.

 

Was en schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in partjes. Voeg ze vervolgens aan het vlees toe en kook nog circa 40 minuten.
Dien op in een (aardewerken) diep bord of kom en strooi er wat gehakte peterselie aan toe. Serveer met wat grove stukken rustiek brood en een eenvoudige groene salade.
Spezzatino homemade

Pasta Autunnale con Zucca e Castagne

 

Herfstpasta met kastanjes, pompoen en Cavolo Nero (vegetarisch)
Duur: 2o + 40 minuten
4 personen

❦ Ingredienti
320 g Pennette Rigate
500 g Pompoen (netto 300 g)
200 g Cavolo Nero(palmkool)
2 teentjes knoflook, gehalveerd
100 g Gorgonzola
Extra vierge olijfolie
Zout
Voor de kastanjes
350 g kastanjes
Extra vierge olijfolie
1/2 - 1 Gedroogde chilipeper
Zout

 

 

Pasta Autunnale

Preparazione (1 uur totaal)

Begin met het koken van de kastanjes. Het lekkerst is om ze in de schil te koken. Breng de kastanjes in koud water aan de kook en kook ze ongeveer 25 minuten door. Giet ze af, laat ze afkoelen en pel ze. Hak ze vervolgens in grove stukken, 3-4 stukken per kastanje.
Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie met de in stukken gesneden chilipeper. Voeg zodra de olie sist de kastanjes toe en bak ze in een paar minuten op hoog vuur bruin. Voeg zout toe en zet ze apart.
Maak de pompoen schoon en snijd deze in blokjes (netto gewicht 300 gram). Was de koolbladeren (als de Cavolo Nero niet verkrijgbaar is, kan gewone boerenkool als alternatief dienen, maar dan het liefst wel ongesneden bladeren gebruiken). Verwijder de onderkant van de bladeren en snijd vervolgens in grove repen. Verwarm de olie in een grote pan en bak daarin de knoflook. Voeg de kool toe en na ongeveer een minuut de blokjes pompoen. Voeg wat water toe en kook onder af en toe roeren circa 15 minuten. Voeg tegen het einde wat zout toe.
Kook ondertussen de pasta al dente in gezouten water of met een half bouillonblok (bij voorkeur Star). Verwijder de knoflook uit de groenten en voeg de in brokken gesneden gorgonzola toe. Voeg daarna de afgegoten pasta toe en vermeng goed, maar zorg dat de kaas niet compleet versmelt. Voeg als laatste de pittige kastanjes toe, meng nogmaals en dien op.

Pere al Cioccolato

 

peren met Chocolade
Chocoladeperen in witte wijn
Duur: 25 + 2 uur afkoeltijd
4 personen

❦ Ingredienti
4 peren (doyenne, niet overrijp),
met steeltje
50 gram roomboter
3 dl droge witte wijn
100 g suiker
250 chocolade (>70% cacao)
melk

 

 

Preparazione

Was de peren en haal met een appelboor vanaf de onderkant het klokhuis er uit, maar pas op dat het steeltje blijft zitten. Schil de peren vevolgens. Smelt in een pan de boter, leg daar de peren in en rol ze even om zodat de hele peer bedekt is. Giet er vervolgens de wijn bij en voeg de suiker toe.
Kook de peren in de wijn in een paar minuten gaar. De peren moeten ‘zacht’ worden maar stevig genoeg om hun vorm compleet te behouden (afhankelijk van de grootte en de rijpheid tussen 2 en 5 minuten kooktijd). Haal de peren uit de pan en laat ze geheel afkoelen.
Smelt als de peren zijn afgekoeld in een steelpan de chocolade met een paar eetlepels melk. Er moet een stroperige, maar schenkbare substantie ontstaan.
Zet de peren in een schaaltje (los van elkaar) of individueel op een dessertbordje en schenk de chocolade er zodanig overheen dat de hele peer bedekt is. Serveer met een blaadje munt, eventueel een bolletje hazelnootijs en wat slagroom.