Toont alle 4 resultatenGesorteerd op nieuwste
Een van de meest populaire wijnen van de laatste jaren is Pinot Grigio. Op steeds meer wijnkaarten zijn mooie en bijzondere Pinot Grigio’s te vinden en ook in de supermarkten en wijnhandels blijft het meestal niet bij 1 of 2 soorten.
De wijn heeft haar populariteit te danken aan de toegankelijkheid voor een breed publiek, zonder saai en voorspelbaar te zijn. Uiteraard begint dit bij de druif. De Pinot Grigio druif komt wereldwijd in vele benamingen voor, waarvan de Pinot Gris uit Frankrijk ( Elzas) wel de bekendste is. Maar ook de Duitse Grauburgunder, de (uit de gratie geraakte benaming) Tokaj d’Alsace en Rüländer zijn synoniemen voor de druif. Deze laatste dankt haar naam aan de Duitse koopman Johann Seger Ruland die in het begin van de 18e eeuw de Pinot Gris bij toeval nieuw leven inblies.
Toont alle 4 resultatenGesorteerd op nieuwste
De druif heeft haar oorsprong waarschijnlijk in de Pinot Noir uit de Bourgogne. Van daaruit is de druif haar ‘zegetocht’ over de wereld begonnen en wordt er nu in heel veel wijnlanden Pinot Gris of Pinot Grigio aangeplant, waarbij in Nieuw-Zeeland en Californië ook daadwerkelijk onder de naam Pinot Grigio.
Pinot Grigio wijnen zijn in veruit de meeste gevallen witte wijnen. Een enkele keer tref je een rosé (blush) variant aan. Ondanks de kleur van de druiven, van grijsblauwig tot roze, zijn de meeste Pinot Grigiowijnen bleek- tot strogele wijnen met hier en daar groene hints. Dit in tegenstelling door de wat donkerder gele Pinot Gris wijnen uit de Elzas.
Reden hiervoor is dat de Pinot Grigio-druif in Italië, voornamelijk in het noorden zoals in Veneto, Trentino en Friuli, aangeplant is, op wat hoger gelegen gebieden. Daar worden de druiven relatief vroeg geplukt waardoor ze nog niet boordevol suikers zitten. Dit levert een Pinot Grigio smaak op die meer naar Italiaanse voorkeuren is, met de nodige zuren en frisheid. De Pinot Gris druiven uit de Elzas wordt veel rijper geplukt en hebben meer zonuren, wat aromatischer, vollere en wat zoetere wijnen oplevert.
Veel voorkomende geuren in de Italiaanse wijnen zijn o.a.
Doordat de druiven in het algemeen jong geplukt worden en daarom nog geen hoge rijpheid hebben, zijn de geuren meestal subtiel aanwezig en knallen ze niet het glas uit. Qua smaak zijn de meeste Pinot Grigio’s fris, licht, droog mineralig met een beetje scherpte. De zuren zijn in het algemeen goed aanwezig – dat hoort ook, vandaar dat jong drinken aangeraden wordt – waarbij ze bij de betere Pinot Grigio’s niet zullen overheersen.
Hoewel nog niet in het rijtje Chardonnay of Sauvignon, tref je tegenwoordig Pinot Grigio wijnen alom aan in de horeca. De toegankelijke, frisse wijnen maar wel met een eigen, onderscheidend karakter lenen zich uitstekend als huiswijn of begeleider van vele voorgerechten. Ook voor thuisgebruik zijn er vele honderden soorten Pinot Grigio’s te koop in de supermarkt of bij de wijnhandel.
Bij Vinopronto tref je diverse Pinot Prigio’s aan, van een dagelijkse huiswijn tot de beste Pinot Grigio die wij konden vinden, de exclusieve krachtpatser Arnasi:
Pinot Grigio wijnen kunnen prima ‘stand alone’ gedronken worden als aperitief. Daarnaast is er een keur aan (niet alleen Italiaanse) gerechten waarmee de wijn uitstekend combineert. Denk hierbij aan mooie antipastischotels (met Prosciutto di Parma, Coppa en Mortadella), crudités , kipgerechten, salades, milde (verse) kazen en schelpdieren.
Als gevolg van de grote wereldwijde populariteit van Pinot Grigio wijnen is er een enorme productie ontstaan van eenvoudig gemaakte wijnen. Doordat de druiven meestal vroeg geplukt worden – zeker in het grootste productiegebied Veneto, hebben de wijnen niet veel meer dan wat zuren in de smaak. Het karakter van de schil en de bloesemgeuren die je in de betere Pinot Grigio’s aan kan treffen ontbreekt hier dan bij. Dit tref je wel meer aan in de wijnen uit Alto Adige en Friuli en de duurdere Pinot Grigio’s uit Veneto.
Hoewel dat zeker niet voor alle wijnen op gaat, is de prijs van een Pinot Grigio toch vaak een indicatie voor de kwaliteit en complexiteit. Dat wil niet zeggen dat duurder altijd als ‘lekkerder’ ervaren wordt. Voor een aperitief op een zonnig terras kan een wat goedkopere fles zeker prima dienst doen. Frisheid, niet te zwaar en goed doordrinkbaar zijn dan op zijn plaats. Wil je echter een wijn schenken die zich bij het eten mooi staande houdt, dan is iets meer uitgeven in het algemeen een betere garantie voor een vollere wijn.