• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

Vigna Runc Sauvignon Blanc

 12,95
Informatie
Eigenschappen

Vigna Runc Sauvignon Blanc, is een witte wijn van producent Azienda Agricola Il Carpino in de lijn Vigna Runc. Op de Azienda – Italiaans voor boerderij – maakt de familie Sosol een keur aan wijnen van met name inheemse druivensoorten. In het gehucht San Floriano del Collio, met minder dan 1000 inwoners, dat ligt in de provincie Friuli, verbouwt de familie op hun 17 hectare grote wijnareaal o.a. Pinot Grigio, Ribolla Gialla en Friulano druiven. Daarnaast hebben de lokale omstandigheden in dit uiterste oosten van Italië tegen de Sloveense grens prima voorwaarden voor de teelt van een aantal internationale druiven zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay. In de regio zijn 2 vooraanstaande wijngebieden met een DOC-status. De Collio Goriziano, en de Colli Orientali – hellingen die naar het oosten kijken. De regio Friuli-Venezia Giulia zoals het gebied officieel heet, levert met name witte wijnen afkomstig. Deze kenmerken zich door een zuivere, frisse en knisperende smaaksensaties. Maar ook dé lokale blauwe druif, de Refosco, levert mooie wijnen op die een plek op de internationale markt en wijnkaarten hebben.

 12,95In winkelmand

De wijn

De Vigna Runc Sauvignon Blanc is een typische Friuli Sauvignon Blanc. In het algemeen zijn deze Sauvignon Blancs iets aromatischer, eleganter en gebalanceerder dan bijvoorbeeld hun Franse of Nieuwzeelandse tegenhangers. De klimatologische omstandigheden, zowel wind van zee als de koele Borawind van het continent, veel zon en de niet al te grote schommelingen tussen dag en nachttemperaturen, zorgen voor langzame rijping waardoor de druiven de tijd hebben tot volledige smaak en geur te komen. De druiven van de  Vigna Runc Sauvignon Blanc komen van een 35 jaar oude wijngaard in de Collio.  De wijn is gemaakt op roestvrijstaal (uiteraard zonder houtrijping). Hierdoor behoudt de wijn haar frisheid en puurheid van van de druiven. Deze licht strogele wijn kenmerkt zich door aangename zuren, is fris en mineralig met een lange aromatische afdronk. Mooie gebalanceerde Sauvignon Blanc, die op Vivino zelfs met een 4.1 is gewaardeerd (jaargang 2018).

De familie Sosal

Franco Sosal runt het relatief jonge familiebedrijf sinds 1987. Samen met zijn kinderen Naike en Manuel en vrouw Anna vormen zij het hart van het wijnbedrijf. Zij zijn in staat de Azienda en de 17 hectare wijnstokken echt als familiebedrijf te runnen, en beheersen zo het gehele wijnmaakproces.  Van aanplant en teelt van de druiven tot het vermarkten ervan op de internationale wijnmarkt.’Wij hebben de grond in bruikleen’ is hun filosofie, wat in hun ogen een zware verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Het rentmeesterschap dat hier achter zit zorgt voor een zorgvuldige omgang met en zeer veel respect voor de bodem en het terroir. Er worden dan ook geen gebruik chemische producten of onkruidverdelgers gebruikt. Alleen als dat echt nodig is, worden middelen uit de biologische landbouw gebruikt. Deze filosofie is gericht op het praktiseren van wijnbouw die de oorsprong van de wijngaard volledig respecteert en de ontwikkeling van de wijnen in de kelder nauwlettend volgt.

Het terroir

Dit deel van Italië heeft de wijnbouw veel te bieden. Bij Il Carpino bestaat de bodem uit “ponca”, een kleirijke mergel die wordt afgewisseld met kalkhoudende zandsteen, en klei . Alle druivensoorten die de familie voor hun wijnen hebben aangeplant, zijn zorgvuldig geplaatst op een specifieke positie van elk deel van het terrein. Hierdoor worden er per druivensoort de beste groeiomstandigheden gecreëerd.  Daarbij wordt de dichtheid per hectare en de opbrengst per stok nauwkeurig in de gaten gehouden, net als de opbrengst per wijnstok. Deze laatste wordt beperkt  om een ​​maximale kwaliteit van de wijnen te verkrijgen. De uitstekende klimatologische omstandigheden voor wijnbouw in Friuli in combinatie met het terroir levert levendige, mineralige en mooi gebalanceerde wijnen op.

 

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse