• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

BIO Pecorino Terre di Chieti – Cantina Frentana

 11,90
Informatie
Eigenschappen

De BIO Pecorino Terre di Chieti – Cantina Frentana is een witte wijn van de coöperatie van wijnmakers Cantina Frentana. De coöperatie bestaat uit 400 wijnbouwers, voornamelijk kleine familiebedrijven, die ongeveer 1000 hectare wijngaarden verbouwen op de Frentana-heuvels: een strook grondgebied dat zich uitstrekt tussen de laatste hellingen van de Majella-berg en de prachtige Costa dei Trabocchi, in het zuiden van de Abruzzen. In dit gebied, dat zich kenmerkt door wijngaarden en olijfboomgaarden, en kreken die tussen beboste valleien stromen, ligt een hoogwaardig wijnbouwgebied. De royale kalksteengrond, de zachte afwisseling van zee- en landwinden en de verzachtende werking van de zee maken van dit gebied een uitstekende wijnstreek. In het  gebied richt men zich bijna volledig op inheemse wijnstokken. De bevlogen en deskundige wijnbouwers zijn zich ervan bewust dat de kwaliteit van de wijn vooral afhangt van de kwaliteit van het fruit.

Cantina Frentata – eerbied voor de Abruzzen

Het beheersen van de impact op het milieu en de gezondheid van de wijnbouw is sinds de oprichting een pijler  van de wijnmakerij. Dit heeft in de loop van de tijd geleid tot het achterwege laten van de meest invloedrijke chemische producten en alle herbiciden bij de behandelingen in de wijngaarden, en tot de adoptie van alternatieve technieken, zoals biologische bestrijding en de seksuele verwarring van schadelijke insecten. Dit is een techniek om parasieten, vooral insecten, onder controle te houden door hun reproductieve hormonale systeem te verstoren. De wijnbouwers beschermen zo de wijnstokken tegen wat de larven van de tros of wormen van de tros worden genoemd. De afgelopen tien jaar hebben steeds meer wijnmakers de biologische weg gekozen, waardoor de wijnmakerij een nieuwe lijn biologische merkwijnen kan produceren.

Inheemse wijnstokken zoals Pecorino, Passerina en Cococciola

Naast de meer traditionele Abruzzo-wijnstokken Montepulciano en Trebbiano, cultiveren de wijnbouwers van Cantina Frentata andere, minder voorkomende inheemse druivensoorten. Zo is de grootste aanplant ter wereld van Cococciola-wijngaarden, een witte druif met unieke kenmerken, die frisse en elegante wijnen produceert. Pecorino, Passerina en Montonico maken het plaatje compleet. De sterke aandacht voor de biodiversiteit in de wijnbouw en de bescherming ervan heeft ertoe geleid dat de wijnmakerij het project “Paleovite d’Abruzzo” heeft gepromoot, om de uiterst zeldzame Europese wilde wijnstok (Vitis sylvestris) te beschermen, waarvan er slechts een paar overleven in de nabijgelegen oase van Lecceta di Torino di Sangro. De wijnstok is gereproduceerd en bewaard in verzamelvelden, in samenwerking met de botanici van het Maiella National Park.

BIO Pecorino Terre di Chieti – Cantina Frentana

De biologische Pecorino BIO Pecorino Terre di Chieti Cantina Frentana wordt gemaakt van – de naam zegt het al – 200% Pecorinodruiven. Ze groeien op kalkhoudende, zandige, lichte bodem met gemiddelde textuur. De wijngaarden bevinden zich op de  helling en open heuvelhellingen van het subkustgebied van Costa dei Trabocchi, van 80 tot 250 meter boven zeeniveau zee. In de gemeenten Rocca San Giovanni, Fossacesia, Mozzagrogna, Santa Maria Imbaro, Lanciano, San Vito Chietino. De druiven worden met de hand geplukt in de eerste tien dagen van september. Vinificatiemethode: zachte persing van de druiven, fermentatie in staal bij gecontroleerde temperatuur. Rijping en verfijning in staal gedurende 10/12 maanden vóór het bottelen.  De wijn heeft een intense strogele kleur intens. In de geur herkennen we aangename citrustonen met hints van gist. Qua smaak is de wijn hartig, harmonieus, met een goede zuurgraad en prikkelt een klein beetje het gehemelte. De balans tussen smaak en aroma houdt lang en volhardend aan. Houdbaarheid op fles: 2-3 jaar. Serveertemperatuur: 10-12°C. Past uitstekend bij smakelijke visgerechten zoals schaaldieren, gefrituurde en geroosterde vis, maar ook vleeswaren en kazen van middelbare oudheid.

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse