• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

Vigna Runc Ribolla Gialla

 15,25
Informatie
Eigenschappen

Vigna Runc Ribolla Gialla, is een witte wijn van Azienda Agricola Il Carpino, gemaakt in de lijn Vigna Runc. In het gehucht San Floriano del Collio maakt de familie Sosol op de Azienda – Italiaans voor boerderij –  diverse wijnen van met name inheemse druivensoorten. In het dorp uit de provincie Friuli, met minder dan 1000 inwoners, verbouwt de familie o.a. Pinot Grigio, Ribolla Gialla en Friulano druiven. Op hun 17 hectare grote wijnareaal zijn de lokale omstandigheden in dit uiterste oosten van Italië ideaal. De Anzienda ligt nagenoeg op de de Sloveense grens waar prima voorwaarden zijn voor de teelt van een aantal regionale en internationale druiven zoals  Refosco (dé lokale blauwe druif), Friulano, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 15,25In winkelmand

Het gebied kent 2 vooraanstaande wijnstreken met een DOC-status. De Colli Orientali – hellingen die naar het oosten en Collio Goriziano. Uit de regio Friuli-Venezia Giulia zoals het gebied officieel heet, komen voornamelijk witte wijnen, met een zuivere, frisse en knisperende smaaksensaties. Eerder genoemde Refoscodruif levert echter ook mooie rode wijnen op die een plek op de internationale markt en wijnkaarten hebben.

De wijn

De Vigna Runc Ribolla Gialla is een frisse en knapperige witte wijn. Gevinifieerd in stalen tanks om het hoge fruitige bestanddeel levendig te houden. Op het eerste gezicht heeft het een licht strogele kleur en de typische geur van deze variëteit is duidelijk. Citrus en wit fruit worden omringd door amandeltonen. Ook de smaak is typerend voor deze druif. Frisheid en smaak komen joviaal naar boven. De Ribolla Gialla druif is een zeer oud lokaal ras, dat al in  de middeleeuwen in gebruik was voor het maken van wijn. In dit gebied zijn de klimatologische omstandigheden ideeal voor langzame rijping. Zowel wind van zee als de koele Borawind van het continent, veel zon en de niet al te grote schommelingen tussen dag en nachttemperaturen, zorgen hiervoor. Daardoor hebben de druiven de tijd tot volledige smaak en geur te komen.

Het terroir

De noordoostelijke hoek van Italië heeft veel te bieden aan de wijnbouw. Op de Azienda van Il Carpino bestaat de bodem uit “ponca”. Dit is een kleirijke mergel, afgewisseld met kalkhoudende zandsteen en klei. Door alle druivensoorten die de familie voor hun wijnen aanplant zorgvuldig te plaatsen op een specifieke positie van het terrein, creëren ze per druivensoort de beste groeiomstandigheden.  Hierbij worden dichtheid per hectare en de opbrengst per stok nauwkeurig in de gaten gehouden. Deze laatste wordt sterk beperkt om een ​​maximale kwaliteit van de druiven te verkrijgen. Deze uitstekende werkwijze in combinatie met de prima klimatologische omstandigheden voor wijnbouw in Friuli levert levendige, mineralige en mooi gebalanceerde wijnen zoals de Vigna Runc Ribolla Gialla op.

De familie Sosal

‘Wij hebben de grond in bruikleen’. Dat is in 1 zin de filosofie van Franco Sosal. Hij runt het relatief jonge familiebedrijf sinds 1987 met zijn kinderen Naike en Manuel en vrouw Anna. Samen beheersen ze het gehele wijnmaakproces en zijn zij in staat de Azienda en de 17 hectare wijnstokken echt als familiebedrijf te runnen.  Beginnend bij de aanplant en teelt van de druiven, tot het op de internationale markt brengen. Het rentmeesterschap achter hun filosofie, brengt in hun ogen een zware verantwoordelijkheid met zich mee. Dit zorgt voor zorgvuldige omgang met en zeer veel respect voor de bodem en het terroir. Chemische producten of onkruidverdelgers zijn dan ook taboe. Wanneer strikt noodzakelijk, worden middelen uit de biologische landbouw gebruikt.

 

 

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse