• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

Vigna Runc Friulano Il Carpino

 17,75
Informatie
Eigenschappen

Vigna Runc Friulano  Il Carpino, is een frisse, smaakvolle wijn van biologische producent Azienda Agricola  Il Carpino. Op hun landgoed, dat de familie Sosol met vader Franco aan het hoofd in de afgelopen jaren heeft aangekocht, wordt op een biologische manier een keur aan inheemse druivensoorten verbouwd. De Azienda bevindt in San Floriano del Collio. Dit gehucht met minder dan 1000 inwoners ligt in de provincie Friuli, in het uiterste oosten van Italië. In deze provincie op de grens met Slovenië, bevinden zich 2 vooraanstaande wijngebieden met een DOC-status. De Collio Goriziano, en de Colli Orientali – hellingen die naar het oosten kijken – zijn gerenommeerde wijngebieden. Uit de regio Friuli-Venezia Giulia zoals de regio officieel heet, zijn met name de witte wijnen afkomstig. Deze kenmerken zich door een zuivere, frisse en knisperende smaaksensaties. Maar ook de rode wijnen van de Refosco, dé lokale blauwe druif,  hebben een plek op de internationale markt en wijnkaarten.

De wijn

De Vigna Runc Friulano  Il Carpino is, de naam zegt het al, gemaakt van de Friulano druif. Deze lokale held stond tot 2007 bekend onder de naam Tocai Friulano. Vanwege de verwarring met de Hongaarse druif Tokaj, heeft Europese regelgeving ervoor gezorgd dat voor de naam Friulano (‘van Friuli’) moet worden gekozen. Uit onderzoek is gebleken dat de druif eigenlijk de in Frankrijk uitgestorven Sauvigonasse  is, ook bekend als Sauvignon Vert. In de verte doen de wijnen van de Friulano ook wel iets denken aan Sauvignon Blanc-wijnen, maar hebben over het algemeen meer body en een vollere smaak. De wijnen krijgen in het algemeen geen houtrijping. Wijnen van de Friulano kenmerken zich door milde zuren, bloemige aroma’s en fruitige smaken.  De Vigna Runc Friulano Il Carpino heeft gerijpt op roestvrijstalen vaten om de frisse en pure aroma’s van de fruitige tonen te behouden. In de rijke geur herken je grapefruit, wit fruit, wat tropische accenten, florale tonen en een vleugje. Met de volle smaak en frisse afdronk is dit het schoolvoorbeeld van een Friulano.

De familie Sosal

Het relatief jonge wijnbedrijf – gestart in 1987 – wordt gerund door Franco Sosal. Samen met zijn vrouw Anna en hun kinderen Naike en Manuel vormen zij het hart van het wijnbedrijf. Doordat zij de Azienda en de 17 hectare wijnstokken echt als familiebedrijf runnen, zijn in staat om het gehele wijnmaakproces te beheersen. Van teelt tot vermarkten. Hun filosofie dat ze de grond ‘in bruikleen’ hebben brengt in hun ogen een op dit specifieke moment zware verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Deze rentmeesterschap gedachte betekent dat er met zeer veel respect met de bodem en het terroir omgesprongen wordt. De druiven worden dan ook zonder gebruik chemische producten of onkruidverdelgers verbouwd. Mits strikt nodig, wordt uitsluitend gebruik gemaakt van middelen uit de biologische landbouw.

Het terroir

De bodem in dit deel van Italië heeft de wijnbouw veel te bieden. Bij Il Carpino bestaat deze uit klei en “ponca”, een kleirijke mergel die wordt afgewisseld met kalkhoudende zandsteen. De druivensoorten die de familie voor hun wijnen hebben geselecteerd, zijn zorgvuldig geplant met het oog op de specifieke positie van elk deel van het terrein. Hierbij zijn de locaties zo gekozen waar ze het beste kunnen groeien. De dichtheid per hectare en de opbrengst per stok worden nauwkeurig gemanaged, evenals de productie per wijnstok. Deze laatste moet zeer beperkt zijn om een ​​maximale kwaliteit van de wijnen te verkrijgen. Daarnaast zijn er uitstekende klimatologische omstandigheden voor wijnbouw in Friuli. Samen met het terroir levert dit levendige, mineralige wijnen. De filosofie is gericht op het praktiseren van wijnbouw die de oorsprong van de wijngaard volledig respecteert en de ontwikkeling van de wijnen in de kelder nauwlettend volgt.

 

 

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse