Ronco Brolio COF Conte d’ Attimis

 27,50

Ronco Brolio COF Conte d’ Attimis. Meest bijzondere wijn van deze producent. Afkomstig van de heuvels van het landgoed Sottomonte in de gemeente Buttrio (Udine) in het gebied van de Colli Orientali del Friuli in de regio Friuli-Venezia. In dit gebied, in het uiterste noordoosten van Italië tegen de grens met Slovenië, liggen de hellingen waarop druiventeelt plaatsvindt (grotendeels) naar het oosten (Orientali) gericht.

De streek heeft een uitstekende reputatie qua wijnproductie. Dit komt door de samenkomst van een eigen micro klimaat en bijzondere bodemgesteldheid van waterdoorlatend zandsteen en sponsachtige lagen mergel. Ook de grote verschillen tussen dag en nachttemperaturen icm warme zeewind en koelte uit de Alpen is een belangrijke oorzaak van de aromatische ontwikkeling van de druif.

Het wijnhuis Conte d’Attimis Maniago is gevestigd in Buttrio (UD), 100 km ten oosten van Venetië en 90 km ten zuiden van de grens met Oostenrijk. Het familiedomein strekt zich uit over 110 hectare wijngaarden. Op 15 februari 1585 ontving de adellijke familie d’Attimis-Maniago het bedrijf Buttrio als bruidsschat voor een huwelijk. In de woorden van de huidige eigenaar, Graaf Alberto: “Onze relatie met de wijnstok en de wijngaard is een familie-band die al meer dan 400 jaar duurt”.

De Ronco Brolio COF Conte d’ Attimis DOC wordt gemaakt van met de hand geplukte en geselecteerde Pinot Bianco en Friulano druiven. Fermentatie en veroudering op eiken vaten.  Strogeel van kleur, rijk in gouden ondertonen. Het delicate bouquet suggereert hazelnoten, dadels en gekonfijt fruit met een lichte vanille geur. Een wijn met een uitnodigende, volle smaak en een verlaagd zuurniveau, bijdragend aan de zachtheid van de wijn. Een uitstekende balans en een fijne, langdurige nasmaak. Een wijn die niet bang is voor veroudering, de hoogte bereikt van zijn smaak in de eerste drie jaar en ontwikkelt zich dan elegant voor een periode die gemakkelijk zes jaar kan overschrijden.

Uitstekende begeleider van voorgerechten, “nobele” en gerookte vis. Ook bij gerechten met champignons en truffels komt deze bijzonder wijn tot haar recht. Ronco Brolio is ook een interessante metgezel voor kazen met volle smaak.

 

Kleur Wit
Type / smaak Vol
Regio Friuli-Venezia
Classificatie DOC
Producent Conte d'Attimis Maniago
Druivensoort Friulano, Pinot Bianco
Alcoholpercentage 15%
Serveertemperatuur 12 °C
Inhoud 0,75 L
Lekker bij Voorgerechten, nobele en gerookte vis, gerechten met truffel, kazen met volle smaak
Prijsklasse €€€€€