Pinot Nero COF Conte d’ Attimis

 16,25

Pinot Nero COF Conte d’ Attimis. Afkomstig van de heuvels van het landgoed Sottomonte in de gemeente Buttrio (Udine) in het gebied van de Colli Orientali del Friuli in de regio Friuli-Venezia. In dit gebied, in het uiterste noordoosten van Italië tegen de grens met Slovenië, liggen de hellingen waarop druiventeelt plaatsvindt (grotendeels) naar het oosten (Orientali) gericht.

De streek heeft een uitstekende reputatie qua wijnproductie. Dit komt door de samenkomst van een eigen micro klimaat en bijzondere bodemgesteldheid van waterdoorlatend zandsteen en sponsachtige lagen mergel. Ook de grote verschillen tussen dag en nachttemperaturen icm warme zeewind en koelte uit de Alpen is een belangrijke oorzaak van de aromatische ontwikkeling van de druif.

Het wijnhuis Conte d’Attimis Maniago is gevestigd in Buttrio (UD), 100 km ten oosten van Venetië en 90 km ten zuiden van de grens met Oostenrijk. Het familiedomein strekt zich uit over 110 hectare wijngaarden. Op 15 februari 1585 ontving de adellijke familie d’Attimis-Maniago het bedrijf Buttrio als bruidsschat voor een huwelijk. In de woorden van de huidige eigenaar, Graaf Alberto: “Onze relatie met de wijnstok en de wijngaard is een familie-band die al meer dan 400 jaar duurt”.

De Pinot Nero COF Conte d’ Attimis DOC wordt gemaakt van met de hand geplukte en geselecteerde Pinot Nero druiven. Rijping eerst “sur lies“, daarna in de fles, horizontaal opgeslagen in de zestiende-eeuwse ondergrondse kelder voor ongeveer vier weken na botteling.

Diep robijnrode kleur. De geur geeft complexe pittige geuren vrij (kaneel en zwarte peper), koffie en bosvruchtenconfituur. Het gehemelte geeft persistente sensaties van kruiden en rode aalbessen. Een volle, rijke en uitgebalanceerde wijn. Deze wijn combineert uitzonderlijk met risotto’s en visgerechten (dan iets koelen tot 14 °C). Ideaal met rood of wit vlees en met smaakvolle vis. Bewaarpotentieel: Nu op dronk voor diegenen die de buitengewone geur hiervan willen waarderen. Bewaren kan gemakkelijk meer dan vier jaar in de fles voor maximale expressie van deze elegante wijnstok.

 

 

Kleur Rood
Type / smaak Vol
Regio Friuli-Venezia
Classificatie DOC
Producent Conte d'Attimis Maniago
Druivensoort Pinot Nero
Alcoholpercentage 13%
Serveertemperatuur 18 °C
Inhoud 0,75 L
Lekker bij Risotto's, visgerechten (14° C), rood of wit vlees
Prijsklasse €€€€€