Pinot Grigio COF Conte d’ Attimis

 14,65

Pinot Grigio COF Conte d’Attimis is een wijn afkomstig uit het gebied van de Colli Orientali del Friuli in de regio Friuli-Venezia. In dit gebied, in het uiterste noordoosten van Italië tegen de grens met Slovenië, liggen de hellingen waarop druiventeelt plaatsvindt (grotendeels) naar het oosten (Orientali) gericht.

De streek heeft een uitstekende reputatie qua wijnproductie. Dit komt door de samenkomst van een eigen micro klimaat en bijzondere bodemgesteldheid van waterdoorlatend zandsteen en sponsachtige lagen mergel. Ook de grote verschillen tussen dag en nachttemperaturen icm warme zeewind en koelte uit de Alpen is een belangrijke oorzaak van de aromatische ontwikkeling van de druif.

Het wijnhuis Conte d’Attimis Maniago is gevestigd in Buttrio (UD), 100 km ten oosten van Venetië en 90 km ten zuiden van de grens met Oostenrijk. Het familiedomein strekt zich uit over 110 hectare wijngaarden. Op 15 februari 1585 ontving de adellijke familie d’Attimis-Maniago het bedrijf Buttrio als bruidsschat voor een huwelijk. In de woorden van de huidige eigenaar, Graaf Alberto: “Onze relatie met de wijnstok en de wijngaard is een familie-band die al meer dan 400 jaar duurt”.

De Pinot Grigio COF Conte d’Attimis DOC wordt gemaakt van met de hand geplukte en geselecteerde druiven. Strogeel van kleur. Het karakteristieke, elegante en intense boeket is rijk aan eiken, walnootschillen, gele perziken en gouden appels. Harmonisch en verfijnd met duidelijke gistachtige hints verkregen door rijping “sur lies“. De wijn is levendig in de mond en wordt vol en fluweelachtig met zeer aanhoudende rijpe fruitsmaken, ondersteund door een aangename ‘knapperigheid.’

Een uitstekende aperitiefwijn en mooie begeleider van hors d’oeuvres. Ideaal voor bij rauwe en gekookte zeevruchten. Uitstekende begeleiding bij vis, schaaldieren en heldere soepen. Subliem geserveerd met San Daniele-ham.

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse