De Diodoro Primitivo di Manduria van wijnmakerij San Giorgio Tinazzi is een bekroonde rode wijn uit Faggiano. Op deze zeer moderne wijnmakerij in de provincie Tarente – Puglia, maakt de familie Tinazzi m.b.v. geavanceerde productiesystemen en door continu onderzoek en selectie van druiven, moderne, vernieuwende wijnen. In de lijn van San Giorgio worden 16 wijnen gemaakt, veelal van de vele lokale druivensoorten van Puglia, zoals Negroamaro, Primitivo en Malvasia Bianco. Bij Vinopronto vind je van San Giorgio o.a. de Archìta Fiano Puglia en de Eròdoto Aglianico Puglia.
San Giorgio is onderdeel van het wijnimperium van de familie Tinazzi. Gestart door Eugenio Tinazzi gepassioneerd en volhardend in zijn droom om wijnmaker te zijn. In Cavaion Veronese, aan de oevers van het Gardameer, in Cavaion Veronese, startte hij eind jaren ’60 zijn wijnmakerij. Zijn zoon Gian Andrea werkte vanaf de start samen met zijn vader in de ontwikkeling en het management van het bedrijf. Dankzij het ondernemende karakter van Gian Andrea, zijn visie en de wil om besluiten en risico’s te nemen, breidde hij geleidelijk de omvang en scope van het bedrijf uit. Zowel qua productie, wijnen, landgoederen als afzetmarkten. De wijnen van de Cantine Tinazzi worden ondertussen in meer dan 30 landen verkocht.
Tegenwoordig beheren zoon Giorgio en dochter Fransesca samen met hun vader het vooraanstaande wijnimperium dat Tinazzi is geworden. Vanuit Lazise, aan het Gardameer werd het de groep uitgebreid met de acquisitie van landgoederen in de Valpolicella-vallei (Veneto), in Puglia en recent in Toscane (Greve in Chianti). In Puglia werd o.a. het landgoed San Giorgio aangekocht. Hier wordt de Diodoro Primitivo gemaakt.
De Diodoro Primitivo is een wijn van de Primitivodruif. Deze druif, verwant aan de Amerikaanse Zinfandel, is een van de helden van Puglia. Klimatologisch en qua bodem is deze druif hier helemaal op zijn plek. De ‘variant’ Primitivo di Manduria, druiven die geplant staan in de omgeving van de plaats Manduria, is extra waardevol. Doordat Puglia hier op z’n smalst is, is er een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen als gevolg van een ‘fris’ zeebriesje. De Primitivodruif, met haar bijna zwarte, dikke schil geeft volle, dieprode, krachtige wijnen met veel alcohol. 14,5% is geen uitzondering. Primitivo’s zijn dus echte krachtpatsers, met veel intense aroma’s van donkerrood fruit, kruiden en chocola.
In de Diodoro Primitivo van San Giorgio is komt breed, complex boeket naar boven met rijpe rode vruchten zoals kers en pruim en met kruidige tonen, met name kaneel, eindigend met een vleugje toast. Een warme, stevige smaak, veel body en intens, eindigt in een aanhoudende en intense afdronk. De wijn heeft gedurende een periode van 6/12 maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten barriques en tonneaux. Dat dit een bijzondere wijn is blijkt uit de waardering van Luca Maroni, die deze wijn bekroonde met 97 van de 99 punten in zijn jaarlijkse beoordeling (jaargang 2022). Daarnaast heeft de wijn vele prijzen gewonnen op Internationale wijnfestivals.
De wijn is een uitstekende begeleider van gegrild rood vlees of wild, gerijpte (harde) kazen, volle pastagerechten en stoofschotels. Maar pas op: de fles is zwaar, dus vergis je niet als je denkt dat er nog veel in zit.
Kleur | |
---|---|
Type / smaak | |
Regio | |
Classificatie | |
Producent | |
Druivensoort | |
Alcoholpercentage | |
Serveertemperatuur | |
Inhoud | |
Lekker bij | Rijkgevulde pasta en rijstgerechten, rood vlees, wild, rijpe harde kazen |
Prijsklasse |