• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

Il Carpino Ribolla Gialla

 27,45
Informatie
Eigenschappen

Il Carpino Ribolla Gialla, afkomstig uit Friuli, is een zogenaamde Orange wine van de Ribolla Gialla druif. De wijnmaker, Azienda Agricola Il Carpino, is gevestigd in San Floriano del Collio, een gehucht met nog geen 1000 inwoners in het uiterste oosten van Italië. In de provincie Friuli, tegen de grens met Slovenië,zijn 2 vooraanstaande wijngebieden: de Colli Orientali – hellingen die naar het oosten kijken – en de Collio Goriziano. Beide gebieden hebben een DOC-status. Met name de witte wijnen uit Friuli-Venezia Giulia zoals de regio officieel heet, kenmerken zich door een loepzuiver, knisperrende en frisse smaaksensatie. Maar ook de rode wijnen van de lokale druif Refosco hebben een plek op de internationale markt en wijnkaarten veroverd.

 27,45In winkelmand

De wijnmakers

Azienda Agricola Il Carpino is een relatief jong wijnbedrijf – gestart in 1987 – van de familie Sosal. Samen met vrouw Anna en kinderen Naike en Manuel runt Franco Sosal het de Azienda het bedrijf. De familiale bedrijfsvoering van het landgoed, stelt ze in staat om elke fase van de wijnbereidingscyclus te beheersen, van de fermentatie tot het op de markt brengen van de wijnen. Zij hebben de opvatting dat ze de grond ‘in bruikleen’ hebben en dat dit op dit specifieke moment een zware verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Vanwege deze rentmeesterschap gedachte wordt er met zeer veel respect met de bodem en het terroir omgesprongen. De druiven worden dan ook zonder gebruik van onkruidverdelgers en chemische producten verbouwd. Daar waar onvermijdelijk, worden uitsluitend middelen uit de biologische landbouw gebruikt.

De omstandigheden

Naast de uitstekende klimatologische omstandigheden voor wijnbouw in Friuli, heeft ook de bodem veel te bieden. Bij Il Carpino bestaat deze uit klei en “ponca”, een kleirijke mergel die wordt afgewisseld met kalkhoudende zandsteen. Dit levert een levendig, mineraal karakter aan de wijnen. De filosofie is gericht op het praktiseren van wijnbouw die zijn oorsprongs van de wijngaard volledig respecteert en de evolutie van de wijnen in de kelder nauwlettend volgt. De druivensoorten die zijn geselecteerd, zijn zorgvuldig geplant met het oog op de specifieke positie van elk deel van het terrein. Hierbij zijn de locaties zo gekozen waar ze het beste kunnen groeien. De wijnstokdichtheid per hectare is van fundamenteel belang, evenals de productie per wijnstok. Deze laatste moet zeer beperkt zijn om een ​​maximale kwaliteit van de wijnen te verkrijgen.

Orange wine

Il Carpino Ribolla Gialla is als gezegd een Orange wine. Gemaakt van de Ribolla Gialla. Deze druif was aan het eind van de vorige eeuw zo goed als verdwenen in Friuli. Tegen het begin van de 21e eeuw had De toenemende internationale belangstelling voor de wijnen van de Friuli-Venezia Giulia heeft sinds het begin van deze eeuw geleid tot een toename van de aanplant van de druif, waardoor deze een prominentere rol in de witte DOC-wijnen van Colli Orientali del Friuli en Collio Goriziano. Een aantal producenten in de regio’s Friuli Collio, Gorizia Hills en Vipava Valley fermenteert de druif met de schil. Hierdoor ontstaat een stevigere wijn die nu algemeen bekend staat als ‘Orange wine’. De kleur van de wijnen kan door de schilweking variëren van licht tot diep oranje. De Il Carpino Orange wine heeft een lange schilweking van 50 dagen waardoor e.e.a. een diepere oranje kleur heeft.

Na een rijping op Slavonisch eiken voor 24 maanden en een korte rijping op RVS gaat de wijn ongefilterd in de fles. Dit levert aroma’s op van gedroogd fruit, honing en elegante kruidigheid. In de volle, complexe smaak valt de mooie balans tussen aroma’s, fraaie zuren en lichte tannines op. Heerlijk bij gevogelte en rijke visgerechten.

 

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse