De Cielo e Terra Bio 3 Passo Rosso is een mooie, volle rode wijn uit Puglia. De naam 3 Passo verwijst naar de 3 fasen (stappen: Passo) van het productieproces. Dit begint met de (late) pluk van overrijpe druiven. Hierdoor krijgen de druiven veel intense, geconcentreerde smaken. Na het plukken worden de druiven overgebracht naar gekoelde roestvrijstalen tanks (stap 2). Tijdens deze zogenaamde ‘koude maceratie’ weken de druiven in hun eigen sap. Dit betekent dat de aroma’s en kleurstoffen uit de druiven worden getrokken, terwijl de vergisting (fermentatie) nog niet plaatsvindt. De derde stap is, nadat de fermentatie vervolgens heeft plaatsgevonden, het (kortstondig) rijpen op eikenhouten vaten.
De naam Cielo e Terra (letterlijk Hemel en Land, of Hemel en Aarde) herschept een perfect huwelijk, waarbij de Hemel wordt vertegenwoordigd door de gelijknamige familie Cielo en het land wordt geïdentificeerd met de deskundige handen van de wijnbouwers die in de wijngaarden werken. De band van de familie Cielo met het land begon in 1908 op het platteland van Vicenza, in de buurt van Castelli di Romeo e Giulietta (het kasteel van Romeo en Julia). Cielo e Terra is een zeer vooruitstrevend wijnbedrijf dat eerbied voor de planeet en mensen hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaamheid, fysiek en psychologisch welzijn van de werknemers en het verspreiden van de wijncultuur en de geschiedenis van het wijnbouwgebied, gecombineerd met de toegevoegde waarde van bedrijfsinnovatie staan met hoofdletters in de missie van het bedrijf.
Cielo e Trerra is sinds 2022 een zogenaamde ‘Benefit Corporation: Dit houdt in dat ze het winstdoel combineren met het streven om een positieve impact te creëren voor de maatschappij en het milieu. Dit doen ze door op een verantwoorde, duurzame en transparante manier te opereren. Kort gezegd: Cielo e Terra is een moderne producent met aandacht voor meer dan geld verdienen.
De Cielo e Terra Bio 3 Passo wordt gemaakt van 3 verschillende Italiaanse druivensoorten. Gebaseerd op tientallen jaren ervaring in de wijnbouw, met als doel de lokale tradities te vernieuwen en de diversiteit in de Italiaanse wijnsector te beschermen. De 3 Passo Bio bevat Negroamaro, Primitivo en Sangiovese druiven. Met name Neogroamaro en Primitivo zijn lokale helden uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Deze druiven zijn bij uitstek geschikt de Zuid-Ialiaanse hitte te weerstaan, hebben een donkere schil met veel tannines die de dieprode kleur veroorzaken.
De 3e druivensoort, Sangiovese, is de meest aangeplante druif van Italië en bekend van de Chianti wijnen. Door de hoge zuurgraad en overvloedige tannines wordt de Sangiovese veel gebruikt als zogenaamde blenddruif, waarmee wijnen meer structuur, complexiteit en balans krijgen.
De Cielo e Terra Bio 3 Passo is een dieprode wijn, met granaatrode tonen. De wijn heeft een uitgebreid geurenpalet van gedroogd en rijp rood fruit, mokka en tabak. In de smaak van deze biologische wijn komen kruidigheid, wat specerijen en vanille naar boven. De warme, fluweelachtige en lange afdronk maakt van deze wijn echt een genot om te drinken. Getuige de hoge score – 98/99 – van Luca Maroni – dé Italiaanse wijngoeroe en een hoge score op Vivino, wordt deze wijn zeer goed gewaardeerd.
Kleur | |
---|---|
Type / smaak | |
Regio | |
Classificatie | |
Producent | |
Druivensoort | |
Alcoholpercentage | |
Serveertemperatuur | |
Inhoud | |
Lekker bij | Hartige eerste gerechten, stoofpotten van rood vlees, gegrild vlees, rijpe kazen. |
Prijsklasse |