• Rechtstreeks van importeur naar consument
  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • Horecawijnen eenvoudig in huis

Greco di Tufo DOCG Torricino

 14,95
Informatie
Eigenschappen

Greco di Tufo DOCG is ongetwijfeld een van de bekendste wijnen uit de regio Campania. De Greco di Tufo DOCG Torricino wordt gemaakt door de familie di Marzo. Op hun Azienda Agricola Torricino nam de familie aan het einde van de zeventiende eeuw haar intrek in de heuvels van Tufo. Dit gehucht met minder dan 1000 inwoners, in de provincie Avellino op zo’n 75 noordoostelijk van Napels, ademt wijn. Te midden van alle collega wijnboeren zwaait Stefano di Marzo de scepter over de moderne wijnmakerij.  De Azienda Agricola- Italiaans voor boerderij – is harmonieus ingevoegd in het panorama van de Tufo-heuvels. De naam Torricino verwijst naar de oude middeleeuwse toren die uitkeek over dat wat nu het bedrijfsterrein is.Oorspronkelijk diende deze toren om het Tufo-kasteel, op een heuvel aan de zuidkant van de rivier de Sabato, te beschermen.

 14,95In winkelmand

Over de wijn Greco di Tufo van Torricino

Zoals de naam al verklapt wordt de Greco di Tufo DOCG Torricino gemaakt van de Greco. Alhoewel deze druif ook in aangrenzende regio’s Lazio en Puglia  wordt aangeplant, mag er toch gesproken worden van een lokale held. De Greco is zo’n 2500 jaar geleden vanuit Griekenland in Zuid-Italië terecht gekomen. Zoals met veel lokale druivensoorten in het zuiden van Italië, stond de stand van de teelt er na de tweede wereldoorlog beroerd voor. Verwoeste wijngaarden en een uittocht van wijnboeren naar meer industriele gebieden zorgden ervoor dat vle druivensoorten op het punt van uitsterven stonden. Door inspanningen van lokale familiebedrijven en diverse erfgoedwijnbouwprojecten is de Greco-stok van de ondergang gered.

Greco druiven zijn er in ‘blauwe’ (Greco nero) en witte varianten. Hoewel de Greco Nero het meest is aangeplant, is de Greco Bianco de druif die voor de beroemde Greco di Tufo zorgt. Er zijn twee DOCG-regio’s waarin Greco een primaire rol speelt. De Greco di Tufo DOCG-regio van Campania – sinds 2003 – ligt ten noorden van de Fiano di Avellino DOCG en omvat de stad Tufo en zeven andere heuvelgemeenschappen. De bodemsamenstelling in deze regio zijn afgeleid van tufsteen, een gesteente gevormd uit vulkanische as (de Vesuvius is niet ver weg), waarnaar de stad Tufo zelf is vernoemd. Alle DOCG-wijnen uit de regio moeten minimaal 85% Greco bevatten. Greco bianco-wijnen staan ​​bekend om hun aromatische kwaliteiten.Veel voorkomende aroma’s zijn perzik en vers groen gebladerte. Greco wijnen kunnen voor een witte wijn goed verouderen waar meer kruidige tonen zich ontwikkelen.

De Greco di Tufo DOCG Torricino is gemaakt van 100% Greco Bianco druiven. De druiven worden op lokale wijngaarden in de buurt van Irpinia in het hart van de gemeente Tufo verbouwd. De laatrijpende druiven (met alle risico’s van meeldauw tot gevolg) worden tussen begin en half oktober met de hand geplukt. Na zorgvuldige selectie vindt na enkele uren koude maceratie een  zachte persing van  de ontsteelde trossen plaats. Fermentatie vindt plaats met geselecteerde gisten in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 12-14 ° C. De wijn blijft in roestvrij staal, waar hij ongeveer 4 maanden rijpt op fijne droesem, om complexiteit en structuur te geven voordat hij wordt gebotteld.

Smaak en spijzen

De wijn is strogeel met delicate gouden reflecties. Wat de aroma’s betreft, worden de eerste citrustonen snel opgevolgd door perzik, abrikoos, groene amandel en vuursteen. In de mond is de wijn fris, hartig met een intens en verfrissend citrusfruit, een geweldige structuur en een uitgesproken smaak. Deze wijn is een perfecte begeleider van voorgerechten met zeevruchten, soepen en gegrilde vis, blauwe kazen en halfbelegen kazen. Ook ideaal in combinatie met voorgerechten, pasta’s of antipasti van vlees.

Additional information

Kleur

Type / smaak

Regio

Classificatie

Producent

Druivensoort

Alcoholpercentage

Serveertemperatuur

Inhoud

Lekker bij

Prijsklasse

Spijzen

Antipasti van vleeswaren, Blauwe kazen, Halfharde kazen, Soepen, Voorgerechten met vlees, Zeevruchten